Nervous System en Shapeways printen jurk in 4D

Nervous System en Shapeways printen jurk in 4D

Nervous System en Shapeways printen jurk in 4D
Hoewel de meeste mensen net gewend raken aan het woord 3D-printen en 3D-printers en wat de mogelijkheden zijn met 3D-printen, wordt er ook al enige tijd gesproken over 4D-printen. Nervous System en Shapeways hebben sinds kort gebruik gemaakt van het 4D-printen. Dit hebben beide bedrijven toegepast bij het maken van een jurk.

De kledingindustrie wil maar al te graag gebruik maken van de 3D-print techniek om kleding te maken met een 3D-printer, maar doordat er nog geen geschikte materialen zijn om kleding te printen, wordt er nog niet veel gebruik gemaakt van de 3D-print techniek in de kledingindustrie.

Toch komen er wel eens kledingstukken langs die gemaakt zijn met behulp van een 3D-printer, maar deze kleding zit, als het wordt gedraagt, vaak niet lekker en het ontwerp is vaak verre van mooi. En toch zal het 3D-printen van kleding in de toekomst de normaalste zaak worden. Het Amerikaanse leger bijvoorbeeld wil in de toekomst al haar uniformen laten 3D-printen.
4d-jurk-print

Kinematics, het 4D-printen systeem, werd gebruikt door Nervous System en Shapeways om de jurk te ontwikkelen. Objecten die geprinte worden in de ene vorm en vervolgens een andere vorm aannemen om zich aan te passen aan bepaalde situaties, wordt 4D-printen genoemd.

4D-geprinte jurk volledig draagbaar

Vergeleken met andere 3D-geprinte kleding, is de 4D-geprinte jurk volledig draagbaar en precies op maat gemaakt. De jurk is van duizend deeltjes gemaakt en zit via soort gewrichten aan elkaar vast. De jurk beweegt vloeiend mee met de draagster. De jurk werd compleet geprint.

De nylon jurk moest opgevouwen geprint worden anders paste de jurk niet in de printer. De jurk die gemaakt is voor dit project, bestond uit 2279 unieke driehoekige “panelen” die verbonden werden door 3316 individuele scharnieren. De afzonderlijke onderdelen het het geprinte nylon die samen de jurk vormen, voelen hard aan en zijn niet flexibel.

De manier waarop de onderdelen aan elkaar zijn verbonden, zorgen wel voor dat het eindproduct wel een vloeiende beweging kan maken. Wie de 4D-geprinte jurk wil bewonderen, moet naar het Museum of Modern Art (MoMa) in New York gaan. Dit museum heeft namelijk de jurk op de kop weten te tikken.

Bekijk hieronder de video’s van hoe de jurk werd ontworpen en hoe de jurk werd gedragen:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.