Nieuwe 3D-printtechniek op basis van druppels

Nieuwe 3D-printtechniek op basis van druppels

Nieuwe 3D-printtechniek op basis van druppels

Claas Willem Visser werkt aan nieuwe 3D-printtechniek


De meeste 3D-printers printen plastic. Dat is makkelijk en goedkoop, maar om meer verschillende voorwerpen en stoffen te kunnen maken, wordt onderzoek gedaan naar het printen van verschillende soorten materialen. Zodat je met een druk op een knop een stoel, een mobiele telefoon of zelfs levende cellen kan printen.

Dat is waar natuurkundige Claas Willem Visser aan werkt. Visser ontwikkelt 3D-printtechnieken op basis van druppels. Druppels van koper, druppels van goud en zelfs druppels met levende cellen erin.

Voor het druppelprinten ontving hij in 2016 een Rubicon-beurs waardoor hij twee jaar onderzoek kon doen aan Harvard University.

Begin dit jaar presenteerde hij met collega’s van de Universiteit Twente (UT) een nieuwe techniek om levende cellen te printen. Deze methode is honderd keer sneller dan de huidige technieken.

Waarom is het lastig om andere materialen dan plastic te printen?

„Materialen zijn vaak te hard om te printen of te zacht om hun vorm te behouden na het printen. Je wilt eigenlijk een stof die een vloeistof is tijdens het printen en een vaste stof erna. Met plastic is dat vrij makkelijk, want dan verwarm je de nozzle [de spuitmond van de printer], waardoor plastic smelt als je het er doorheen drukt. Lees het hele artikel op de website van de NRC

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.