Nieuwe toekomst rolt uit 3D-printer

Nieuwe toekomst rolt uit 3D-printer

Nieuwe toekomst rolt uit 3D-printer
Boventallig verklaard’, betekent onvrijwillig je baan verliezen. Wanneer je niet meer tot de jongsten behoort kan het betekenen dat je nooit meer aan de bak komt. Het overkwam Hetty Rodijk maar zij ging niet bij de pakken neerzitten.

Voor Hetty Rodijk was het een reden om haar eigen arbeidsplek te creëren. Een plan dat zich langzaam voor haar ontvouwde. ,,Vier jaar geleden kwam ik thuis te zitten na boventallig te zijn verklaard. Ik werkte in Apeldoorn in een instelling voor mensen met complex gedrag en woonde in Almelo. Ik reisde op en neer, maar ik kon in Almelo niet aarden. Stug volk, vond ik. Ik ben daarom terugkomen naar Deventer.

Ik was blij dat ik terug was. Ik heb hier mijn familie, vrienden en contacten. Die heb ik gelukkig al die vijftien jaar dat ik in de Twente woonde altijd wel aangehouden. Ondertussen solliciteerde ik links en rechts, maar helaas zonder resultaat. Ik volgde trainingen en was druk met netwerken, maar het werkte niet…veel te oud. Toen mijn WW was afgelopen, vorig jaar februari kwam in terecht bij Deventer Werktalent”, vertelt Hetty.

Volgens de Deventerse waaide er vanaf dat moment een andere wind. ,,Het is een heel andere setting dan bij UWV. Het grootste verschil is dat je bij het UWV alleen maar digitaal contact hebt. Voor mij werkte dat niet. Ik wil gewoon even met iemand aan de tafel zitten en persoonlijk contact hebben om te kijken naar de mogelijkheden. Ik houd van de interactie.”

GROS

Ondanks de persoonlijke noot voelde Hetty zich door de coaches toch niet helemaal serieus genomen toen zij haar plannen om een eigen onderneming te starten op de tafel legde. Wel moest zij meedoen aan sollicitatietrainingen. ,,Twee keer in de week. Daarna stroomde ik door naar de vrijdagochtend naar de themagroep: werkloze 50-plussers. Daar nam ik aan deel van april tot en met juli. Toen vatte ik het plan op om voor mezelf een bedrijf te beginnen.”

Het idee ontstond toen Hetty ergens een 3D printer aan de slag zag. ,,Ik dacht dát lijkt me wel wat. Ik vond het een mooi instrument en toen ik later thuis was, vroeg ik mij af: zou ik daar iets mee kunnen? Toen ontspon zich het ene idee naar het andere, met een lange lijst als resultaat. Met mij plan meldde ik mij aan bij het Gemeentelijk Regionaal Ondernemers Steunpunt (GROS). Zij bieden financiële ondersteuning, begeleiding en advies aan startende ondernemers.”

Ondernemershuis

De ondernemende Deventerse kreeg groen licht en kwam in een traject met het Ondernemershuis. Ze werd aan de hand meegenomen door begeleidster Ineke Westerink, maar moest wél haar eigen ondernemersplan schrijven. Geen sinecure, zo bleek. Hetty puft. ,,Dertig A4-tjes moesten het zijn. Ondertussen verdiepte ik me ook nog in het 3D tekenen op de computer, want dat heb je nodig. In april dit jaar volgde het eindgesprek en werd alles goedgekeurd. Ik kreeg de complimenten voor mijn doorzettingsvermogen. Vervolgens regelde ik krediet en kon ik de benodigde apparatuur aanschaffen.”

,,Ik ontwerp en fabriceer urnen. Dit is uniek in Nederland, en ik ben dan ook met recht trots op mijn bedrijf. Ik maak persoonlijke urnen van biologisch materiaal maar ook andere artikelen. Alle urnen worden op maat gemaakt en zijn dus uniek in hun soort,” vertelt 3D-specialiste Hetty Rodijk. Voor meer informatie: www.miacara.nl en www.custom3d.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.