Nike Flyprint: Flexibele hardloopschoen uit de 3D-printer

Nike Flyprint: Flexibele hardloopschoen uit de 3D-printer

Nike Flyprint: Flexibele hardloopschoen uit de 3D-printer
’s werelds snelste marathonloper, Eliud Kipchoge, hoopt dat een nieuwe hardloopschoen, ontworpen en ontwikkeld door Nike in slechts 4 maanden, hem naar de overwinning zal brengen in de marathon van Londen dit weekend. De Nike Flyprint is het nieuwste model van het sportconcern.

Voor het ontwikkelen heeft Nike opnieuw gebruik gemaakt van de 3D-printtechniek. Flyprint is het nieuwe en eerste 3D-geprinte bovenwerk van Nike voor hun sportschoenen. Wat dit nieuwe materiaal nog specialer maakt, is het feit dat het sportprestaties gegevens gebruikt om de exacte samenstelling van het textiel te bepalen. Hierdoor kan Nike een high-performance schoen maken die volledig aanpasbaar is op basis van de specificaties van de hardloper.

Voordeel 3D-printen

Een interessant voordeel van 3D-textiel over traditionele 2D-textiel printtechniek is het verhoogde dynamische vermogen. Het materiaal wordt vervaardigd op basis van versmelting, waar een geweven textiel bijvoorbeeld wrijvingsweerstand ontstaat tussen de in elkaar gevlochten garens, heeft geprint textiel door de versmolten punten meer precisie.

Nike Flyprint: Flexibele hardloopschoen uit de 3D-printer
De schoenen die door Kipchoge gedragen zullen worden tijdens de marathon van Londen zijn maar liefst 12 gram lichter dan de hardloopschoenen die hij vorig jaar droeg.

Nike Superfly Elite spikes

De Nike Flyprint waar Kipchoge op gaat lopen is niet de eerste schoen van Nike die met behulp van de 3D-printer is gemaakt. In 2016 ontwikkelde Nike de Superfly Elite sprint spikes in samenwerking met de Jamaicaanse sprintster Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Dit resulteerde in een nieuwe sprint spike voor atleten die meededen aan de Olympische Spelen van Rio. Ook Dafne Schippers en Churandy Martina liepen op deze 3D-geprinte spikes tijdens de spelen.

Foto’s: Nike

UPDATE 22-4-2018: Eliud Kipchoge heeft de Marathon van London gewonnen op de nieuwe 3D-geprinte schoenen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.