Onderzoekers 3D-printen vliegtuigmotor

Onderzoekers 3D-printen vliegtuigmotor

Onderzoekers 3D-printen vliegtuigmotor
Een doorbraak in de luchtvaart. Australische onderzoekers zijn er namelijk als eerste in de wereld er in geslaagd om een vliegtuigmotor te maken met een 3D-printer. Onderzoekers van de Monash University, geholpen door medewerkers van de CSIRO en Deakin University, hebben twee straalmotoren 3D-geprint. Één van deze motoren werd gepresenteerd tijdens de Air Show in Avalon in Victoria.

De onderzoekers kregen een oude gasturbine vliegtuigmotor van de Franse firma Safran. Met deze oude vliegtuigmotor konden de onderzoekers een kopieën maken en vervolgens met een 3D-printer uit printen. De onderdelen die de onderzoekers hebben geprint, zijn vele malen sneller te produceren en bestaat uit lichter materiaal dan de huidige vliegtuigonderdelen.

De onderzoekers hebben ruim een jaar aan dit project gewerkt wat onder leiding stond van professor Xinhua Wu, de directeur van het Monash centrum. De onderzoekers wisten de onderdelen te 3D-printen door een dun laagje metaalpoeder op de bodemplaat te leggen.

Vervolgens werd er door een lasersnijder de plaat om maat gemaakt waardoor het onderdeel de juiste maat kreeg. Doordat de onderzoekers deze methode constant herhaalde, wisten ze uit eindelijk na ruim een jaar twee vliegtuigmotoren te ontwikkelen.

Volgens de luchtvaartsector is dit een regelrechte doorbraak voor de luchtvaartindustrie. Simon Marriott, directeur van Amaero Engineering, is dit precies wat de luchtvaart nodig heeft. Amaero Engineering is van plan om binnen een jaar een testlucht te gaan maken met een 3D-geprinte vliegtuigmotor.

Het voordeel van het 3D-printen van vliegtuigmotoren, is dat het lichter, sneller en beter geproduceerd kan worden in vergelijking met de huidige productie van vliegtuigmotoren. Dankzij het 3D-printen van de vliegtuigmotoren, hebben de onderzoekers de interesse gewekt van de twee grootste vliegtuigbouwers in de wereld: Airbus en Boeing.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.