Onderzoekers komen met 4D-print-techniek

Onderzoekers komen met 4D-print-techniek

Onderzoekers komen met 4D-print-techniek
Onderzoekers van de Wyss Institute Harvard University hebben een nieuwe techniek ontwikkeld wat ze zelf de 4D-print-techniek noemen. Met speciale inkt hebben de onderzoekers een bloem geprint met een 3D-printer die op een later moment van vorm kan veranderen.

Dit noemen de onderzoekers 4D-printen omdat volgens hen een nieuwe dimensie aan het 3D-printen wordt toegevoegd. De bloem veranderd van vorm als deze in aanraking komt met water. Het experimenteren van 4D-printen van de onderzoekers van de Wyss Institute is niet nieuw. In het verleden zijn namelijk al eerder experimenten uitgevoerd op het gebied van 4D-printen. Wat de methode van de onderzoekers van de Wyss Institute wel uniek maakt, is dat ze slechts één type materiaal hebben gebruikt wat in het verleden op het gebied van 4D-printen niet is gelukt.

Speciale inkt

Sydney Gladman, een van de onderzoekers, zegt voor het printen van de bloem in 4D geïnspireerd te zijn geraakt door planten. Gladman zegt hier het volgende over:“Dennenappels klappen dicht als ze nat worden om de zaadjes te beschermen, maar als ze uit een boom vallen worden ze droog en klappen ze open, zodat het zaad juist verspreid kan worden. Het was ons doel om inkt te creëren dat dezelfde eigenschap en dus gedrag kon vertonen.” De speciale inkt die de onderzoekers gebruikten, bestaat uit een combinatie van hydrogel en vezels uit planten.

Onderzoekers komen met 4D-print-techniek

De hydrogel zwelt op als het in aanraking komt met water, waardoor de bloem begint te bewegen en van vorm kan veranderen. Het uit eindelijke doel van de onderzoekers is dat ze de objecten ook kunnen laten veranderen van vorm als het in contact komt met licht en temperatuur. Dat zou een doorbraak zijn die van pas komt bij het ontwerpen van bijvoorbeeld biomedische toepassingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.