Reflow: 3D-printen voor een betere wereld

Reflow: 3D-printen voor een betere wereld
Het bedrijf Reflow verwerkt plastic afval in ontwikkelingslanden tot grondstof voor 3D-printers. Om het afvalprobleem te bestrijden, maar ook om te investeren in de lokale economie.

De 3D-printer: een machine die op basis van een digitaal bestand een voorwerp ‘print’. Zonder dure mal of ingewikkelde technische apparaten rolt er zo een hoesje voor je telefoon uit. Of het frame van een fiets, een paar mooie oorbellen of een beeldje voor in de vensterbank. Tal van mogelijkheden dus.

Markt

Die markt groeit en de Amsterdamse startup Reflow speelt daar duurzaam op in: het bedrijf heeft een machine ontwikkeld die afvalplastic omzet in filament, de grondstof voor 3D-printers. Het kantoor van Reflow – een blok van zeven bureaus in een gedeelde ruimte met een architect – doet niet vermoeden dat er al twee fabrieken zijn opgestart. Een in de Indiase stad New Delhi, een in Dar-es-Salaam, Tanzania.

“Afvalverzamelaars rapen flessen langs de weg en verkopen die aan afvalverwerkers”, legt bedenker Jasper Middendorp (30) uit. “De afvalverwerkers maken de flessen schoon en snijden ze in stukjes. Van die stukjes maken wij filament, dat weer wordt doorverkocht aan gebruikers van 3D-printers.” Lees hier verder

Foto: Reflow

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.