Revolutie in geneeskunde door 3D-printer

Revolutie in geneeskunde door 3D-printer

Revolutie in geneeskunde door 3D-printer
De regeneratieve geneeskunde staat aan de vooravond van een revolutie, dankzij de 3d-printer. Ons doel is met zenuwcellen en orgaancellen functionerende structuren in patiënten maken, maar dat is nog een stip aan de horizon, zegt neurochirurg Bon Verweij. Het printen van bot en kraakbeen begint al wel de kliniek te bereiken.

Sinds een paar jaar kun je voor pakweg 800 euro een 3d-printer kopen voor het printen van voorwerpen. De medische wereld experimenteert ook met 3d-printen, niet alleen met verschillende soorten kunststof, maar ook met menselijke cellen. Neurochirurg Bon Verweij vertelt erover tijdens een alumni-avond. Het UMC Utrecht, waar hij werkt, loopt voorop bij het 3d-printen van menselijke materialen, samen met de Universiteit Utrecht. Verweij: ‘De regeneratieve geneeskunde en de 3d-printonderzoekers werken intensief samen’.

Biofabrication

Samen met universiteiten in Australië en in Duitsland is zelfs een masteropleiding Biofabrication opgericht, waar ook studenten met een geneeskunde-minor zich voor kunnen inschrijven. Er moet nog veel onderzoek worden gedaan, waar deze nieuwe opgeleide masters hard bij nodig zijn. Een van de grote vragen van het 3d-printen van biomaterialen is namelijk: welke printstof gebruik je? Er is een waterige omgeving nodig, en nadeel daarvan is dat het geen stevige 3d-structuren oplevert. Lees hier verder

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.