RIVM: 3D-printen schadelijk voor de gezondheid. Maar klopt dit wel?

RIVM: 3D-printen schadelijk voor de gezondheid. Maar klopt dit wel?

RIVM: 3D-printen schadelijk voor de gezondheid. Maar klopt dit wel?
Het RIVM kwam vandaag met een rapport naar buiten waarin staat dat het gebruik van 3D-printers schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar klopt dit wel? In 2016 schreven wij al over de stoffen die vrij komen tijdens het 3D-printen.

Zijn deze schadelijk voor de gezondheid? Ja, maar er is niet meteen reden tot paniek voor de gezondheid van de gebruikers. De schadelijkheid van het 3D-printen ontstaat pas op het moment dat iemand heel intensief aan het printen is en in een omgeving zit waar niet goed wordt geventileerd.

Onderzoekers van Illinois Institute of Technology en The University of Texas hebben verschillende filamenten getest voor 3D-printen. ABS, HIPS, PLA, TGlase, nylon, PCTPE, laybrick en laywood werden uitvoerig onderzocht. Uit het onderzoek kwam naar voren dat tijdens het printproces verschillende schadelijke stoffen vrij kwamen. Dit ging om ultra fijne stofjes.

Deze ultra fijne stofjes kwamen vrij bij de filamenten HIPS, nylon, PCTPE, laybrick en laywood. Maar ook bij ABS kwam deze vrij. Uit het onderzoek is ook gebleken dat ABS het meest schadelijk is voor de gezondheid als je er intensief mee 3D-print. PLA is daarin tegen “schoner” dan eerder werd gedacht. PLA is het meest gebruikte filament bij (consumenten) 3D-printers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.