Robot ingezet bij 3D-printen van glas

Robot ingezet bij 3D-printen van glas

Robot ingezet bij 3D-printen van glas
Het 3D-printen van glas is iets wat nog relatief weinig gedaan wordt en wat ook een lastige klus is om te 3D-printen. Dit komt omdat de temperaturen precies goed moeten zijn en het lastig het glas gelijktijdig te laten afkoelen tot de juiste temperatuur. Onderzoekers hebben een nieuwe manier van het 3D-printen van glas ontwikkeld.

De onderzoekers van de Virginia Tech en Rhode Island School of Design hebben een Glass Robotics lab en een speciaal systeem ontwikkeld voor het testen van het 3D-printen van glas. De onderzoekers hebben voor het printen van glas een speciale machine ontwikkeld.

Robotarm

De machine, wat overigens geen 3D-printer is, wordt gevuld met gesmolten glas. Het gesmolten glas wordt vervolgens op een tegel van keramiek gespoten. De tegel ligt op een speciale platform die weer wordt bediend door een robotarm. De robotarm maakt dezelfde beweging als een printkop van een 3D-printer waardoor er laagje voor laagje een 3D-geprint object ontstaat van glas.

Het eindresultaat van een 3D-geprint object van glas is niet van hele hoge kwaliteit, maar volgens de onderzoekers is dit een voorbeeld hoe innovatie elkaar raakt op verschillende vlakken zoals design, technologie, wetenschap en kunst.

De onderzoekers zijn nu bezig om te bekijken of de techniek geïntegreerd kan worden in gangbare 3D-printers zodat meer mensen kunnen experimenteren met het 3D-printen van glas.

Foto: Glass Robotics.org

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.