Robothand uit 3D-printer als nuttig hulpstuk voor doven

Robothand uit 3D-printer als nuttig hulpstuk voor doven

Robothand uit 3D-printer als nuttig hulpstuk voor doven
Studenten van de Universiteit van Antwerpen hebben een robotarm ontwikkeld die gebarentaal kan begrijpen en uitvoeren. De robothand is gemaakt met een 3D-printer.

De wetenschappers, de jonge studenten Guy en Stijn, kwamen op het idee toen ze hoorden dat er een steeds groter tekort aan doventolken ontstaat. Dove kinderen komen bijvoorbeeld steeds vaker in reguliere klassen terecht en daar zijn niet voldoende doventolken voor beschikbaar. Daar wilden zij iets aan doen.

Techniek

Naast een 3D-printer zijn er onder meer drie motorcontrollers en een Arduino-computer te pas gekomen aan het maken van de arm, een project dat de naam Aslan heeft gekregen. Er zijn daarnaast 16 servomotoren in de onderarm aangebracht. Dit dienen als wat bij de mensen spieren zijn en laten door middel van touwtjes (de pezen) de hand bewegen. De hand vertaalt geschreven berichten naar gebarentaal en kan een handige doventolk zijn als er geen menselijke tolk in de buurt is. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen in een klaslokaal of in de rechtszaal.

Meer onderzoek vereist

Doordat de hand alleen nog geschreven berichten kan vertalen, is hij nog niet heel erg nuttig. Dove mensen kunnen dan net zo goed hun berichten opschrijven. Het uiteindelijke doel van de wetenschappers is dan ook dat de computer gesproken tekst begrijpt en vertaalt naar gebaren. Daar is nog meer onderzoek voor nodig.

Het kost ook nog behoorlijk wat tijd om de arm te maken. Het printen van de 25 plastic onderdelen kost in totaal 139 uur, het in elkaar zetten ervan 10 uur. Wel is de productie volgens de makelaars redelijk voordelig in tegenstelling tot vergelijkbare technologische ontwikkelingen voor doven, namelijk 900 euro. “Dankzij zijn innovatieve ontwerp blijft Aslan betaalbaar, zonder verlies aan kwaliteit. Stukken kunnen afgeprint worden op een 3D-printer om vervolgens eenvoudig, bijna zoals lego, gemonteerd te worden. Het gebruik van 3D-printing technologie maakt het mogelijk de productiekosten te drukken, alsook het uitvoeren van modificaties of herstellingen waar nodig.”

Groter

De onderzoekers hebben de hand inmiddels beschikbaar gesteld aan het publiek. Zo kunnen ze erachter komen waar nog verbeteringen nodig zijn.

Ze hebben echter de ambitie uitgesproken om de robot binnen vijf jaar te willen vervolmaken. Uiteindelijk moet het een menselijke machine worden, met twee armen, een romp en een gezicht dat emoties toont. Waarschijnlijk wordt dit geprojecteerd via een scherm. Daarmee kan de gebarentaal expressiever worden, waardoor mensen het beter begrijpen er sneller gebaren mee kunnen worden gemaakt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.