Scheepsschroef uit de 3D-printer in gebruik

Scheepsschroef uit de 3D-printer in gebruik

Scheepsschroef uit de 3D-printer in gebruik
‘s Werelds eerste met een 3D-printer gebouwde scheepsschroef is afgelopen donderdag in gebruik genomen op de werf van Damen in Gorinchem. De innovatie is gemonteerd op een Stan Tug 1060, een sleepboot van bijna 17 meter lang en – voor de liefhebbers – een paaltrek van maximum 16 ton (dat is de trekkracht die sleepboot stilliggend levert).

De innovatieve schroef hangt naast een conventioneel exemplaar onder het achtersteven van de boot. De schroef met drie bladen heeft een diameter van 1,35 meter, weegt 400 kilogram en heeft de naam WAAMpeller gekregen. Hij is ontworpen op basis van een bestaand Duits model en geprint bij RAMLAB, een experimentele werkplaats met 3D-metaalprinters op het RDM-terrein in de Rotterdamse haven.

Robot

Bij het procedé brengt een robot aan de hand van een 3D-ontwerp laagje voor laagje van een speciale legering aan – in het geval van de WAAMpeller een mengsel van nikkel, aluminium en brons. Doorgaans wordt een scheepsschroef gemaakt van staal dat in een mal wordt gegoten en daarna een dag of vijf moet harden.

Scheepsschroeven worden door onafhankelijke experts aan de hand van specifieke vereisten gekeurd. Door de andere fabricagemethode heeft het materiaal van een 3D-schroef andere eigenschappen. Daarom moest het RAMLAB-onderdeel speciale testen ondergaan om een certificatie te verkrijgen.

Uitkomst

Voor de scheepsbouw lijkt de 3D-printer een uitkomst. Werven hebben geen onderdelen op voorraad. Met 3D-printers kan binnen enkele dagen een onderdeel worden geproduceerd. Sommige rederijen onderzoeken of het loont om een 3D-printer aan boord te hebben, zodat onderweg defecte onderdelen kunnen worden gemaakt. Dat zal in het geval van een complete schroef niet mogelijk zijn vanwege de omvang, maar voor kleinere onderdelen wel.

(Bron: De Volkskrant)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.