Schildpad krijgt 3D-geprint pootje

Schildpad krijgt 3D-geprint pootje

Schildpad krijgt 3D-geprint pootje
Het is ongelofelijk hoe het 3D-printen van protheses het leven heeft verandert voor zowel mens als dier. We hebben met enige regelmaat geschreven over 3D-geprinte prothese voor mensen – voornamelijk kinderen – en in iets mindere maat nog voor dieren. Maar ook voor de laats genoemden neemt het 3D-printen van protheses de laatste tijd ook iets toe.

Neem alleen al het verhaal van Derby de hond. Het hele internet ontplofte over het verhaal van de hond met misvormde voorpoten die dankzij 3D-geprinte protheses weer kan “lopen”. Maar het 3D-printen van protheses voor dieren blijft niet bij het verhaal over Derby.

Een 12 jaar oude schildpad kan zich weer beter voortbewegen dankzij het krijgen van een 3D-geprinte voorpootje. Stumpy, zoals de schildpad heet, kwam in september van dit jaar terecht bij het Oatland Island Wildlife Center in Georgia met een hele lelijke wond aan een van de voorpootjes. De wond was van dusdanige aard, dat de dierenarts besloot om het voorpootje te amputeren. Dit redde het leven van de schildpad, maar het diertje kon zich moeilijk voortbewegen.

Niet tevreden

Dierenarts Lesley Mailler was niet tevreden en ze zocht naar de mogelijkheden voor een prothese voor de schildpad. Mailler herinnerde zich het verhaal van haar dochter dat haar klas ooit had gewerkt met een 3D-printer. Hierop besloot Mailler contact op te nemen met de May Howard Elementary. Enkele docenten die geïnteresseerd zijn in wetenschap en techniek, waren dol enthousiast om een prothese te ontwikkelen met een 3D-printer voor de schildpad.

De docenten selecteerde vervolgens zes vijfdejaars leerlingen die geïnsereerd zijn in 3D-printen of diermangement om deel te nemen aan het project. Docent Raegan Dillon selecteerde Maillers dochter Kaylee om samen te werken met Jake Gilluly, Matthew Brimblecom, David Richbourg, Isabel hertog en Emily Goldstein.

3DTin

Met behulp van een online 3D-modellering webapplicatie genaamd 3DTin, werd de prothese door de leerlingen ontworpen. Na 15 ontwerpen en meer dan een maand onderzoek, hadden de leerlingen uit eindelijk de juiste prothese.


Dierenarts Mailler was erg enthousiast met het eindresultaat van de 3D-geprinte prothese. Ze nodigde de zes leerlingen uit om aanwezig te zijn bij het plaatsen van de prothese. De prothese was nog iets te lang voor de schildpad, maar na enkele aanpassingen lukte het de dierenarts om de prothese te plaatsen. Het 3D-geprinte pootje heeft ervoor gezorgd dat Stumpy zich weer beter kan voortbewegen. De leerlingen zijn inmiddels begonnen met het ontwerpen en printen van een verbeterde versie voor de schildpad.

Foto: Brittney Lohmiller / Savannah Morning News

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.