Schildpad krijgt 3D-geprint schild

Schildpad krijgt 3D-geprint schild

Schildpad krijgt 3D-geprint schild
3D-printen heeft de afgelopen jaren veel betekend in de medische wereld. Niet alleen voor mensen maar ook voor dieren heeft het 3D-printen op medische gebied successen geboekt. Meest recent is het verhaal over een toekan die dankzij de 3D-printer een nieuwe snavel kreeg.

Mar ook andere dieren kunnen weer een normaal leven leiden dankzij de 3D-printer. Zo heeft hond Derby twee “nieuwe” poten gekregen dankzij de 3D-printer en heeft Felix het schaap een 3D-geprinte prothese gekregen.

Wie ook weer een normaal leven kan leiden dankzij de 3D-printer, is Cleopatra. Cleopatra is een luipaardschildpad die een 3D-geprint schild heeft gekregen. Doordat het dier verkeerde voeding kreeg, vergroeide het schild van de schildpad.

Bij normale schildpadden is het schild rond, maar die van Cleopatra loopt spits. Dit zorgt voor problemen bij het dier. Schildpadden klimmen graag op elkaar om te kunnen spelen, maar bij Cleopatra raakte het schild steeds beschadigd, waardoor het dier pijnlijke infecties opliep.


Dankzij een student uit Colorado heeft Cleopatra een nieuw schild gekregen. Roger Henry, student aan de Colorado Technical University, hoorde over het verhaal van de schildpad dat het dier hulp nodig had. Henry is vervolgens een schild gaan ontwerpen voor Cleopatra en heeft deze vervolgens met een 3D-printer geprint.

Omdat Cleopatra nog maar een jonge schildpad is en nog flink zal groeien, moet er over een paar jaar een nieuw 3D-geprint schild komen.

Stumpy
Cleopatra is niet de eerste schildpad die weer een normaal leven kan leiden dankzij de 3D-printer. Afgelopen jaar schreven we over Stumpy. Deze 12-jaar oude schildpad kreeg een 3D-geprint pootje doordat een van de pootjes van Stumpy geamputeerd moest worden vanwege een lelijke wond.

Foto’s: RJ Sangosti

2 antwoorden
 1. Pieternel Geurtz
  Pieternel Geurtz zegt:

  Ik heb een vraag, ik ben bezig met het uitgeven van een boekje over mijn schildpad en nu wil ik graag een verhaaltje plus foto plaatsen over de schildpad Cleopatra. Graag wil ik daarvoor uw toestemming. Vriendelijk groet, Pieternel

  Beantwoorden
  • Redactie 3D PrintingClub
   Redactie 3D PrintingClub zegt:

   De foto’s bij dit artikel zijn RJ Sangosti van The Denver Post. Het zijn niet onze foto’s. De tekst gebruiken met bronvermelding mag altijd!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.