Siemens 3D print onderdelen voor gasturbines

Siemens 3D print onderdelen voor gasturbines

Siemens 3D print onderdelen voor gasturbines
Wie denkt dat 3D printen van zwaar belaste metalen componenten nog ver van de realiteit is verwijderd, doet er goed aan eens een kijkje te nemen bij de gasturbinefabriek van Siemens in Berlijn. Samen met de corporate R&D groep wordt hier hard gewerkt aan het inzetten van additive manufacturing voor de productie van turbineonderdelen.

Smeed- en freesdelen zullen in de toekomst ook op andere manieren gemaakt worden. Onderdelen voor energiecentrales zijn de meest uitdagende toepassingen voor selectieve lasersmelten (SLM), de additive manufacturing technologie waar Siemens vooral in gelooft. De temperaturen in de centrales lopen namelijk op tot bijna het smeltpunt van de metalen.

EOS-machine

Toch houden branders, gerepareerd door de Finse Siemensvestiging met een EOS-machine, het net zo lang uit als traditioneel vervaardigde branders, blijkt uit de eerste serie testen die Siemens achter de rug heeft. De complexe assemblage vervalt echter bij de nieuwe laagsgewijze opbouw.

Tot nog toe worden de branders samengesteld uit meer dan dertig onderdelen die via laserlassen worden verbonden, dan CNC-bewerkt en gedraadvonkt. Dit onderdeel van de brander kan nu voor 30 procent minder kosten gemaakt worden in amper 10 procent van de vroegere doorlooptijd. Sinds eind vorig jaar zijn de eerste branders bij klanten in gebruik. Lees hier verder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.