Start-up uit Nederland recyclet 'inkt' voor 3D-printer

Start-up uit Nederland recyclet ‘inkt’ voor 3D-printer

Start-up uit Nederland recyclet
Met de groei van het aantal 3D-printers is ook de hoeveelheid plastic die nodig is om dingen te ‘printen’ flink aan het stijgen. Om dat te voorkomen maakt een Rotterdamse start-up het mogelijk om te printen met gerecycled plastic.

De meeste 3D-printers gebruiken plastic draad als basismateriaal, dat wordt een filament genoemd. Het Rotterdamse bedrijf Refil maakt dat filament voor 3D-printers van gerecyclede materialen, daarom noemen ze het ‘re-filament’.

Het begon voor Refil allemaal op een muziekfestival, een paar jaar geleden. “Daar hadden we een apparaat waarmee we het handmatig konden doen”, zegt Casper van der Meer van Refil. “Mensen konden bij ons komen met plastic bekertjes, die we dan schoonmaakten en recycleden. De draad die we er van maakten kon dan zo de 3D-printer in.”

De producten die Refil nu maakt, zijn gemaakt van petflessen en dashboards van Volvo’s en Audi’s. “We zijn gaan kijken naar afvalstromen. We hebben een specifiek type kunststof nodig dat geschikt is voor in een 3D-printer”, legt Van der Meer uit. “De smelttemperatuur mag bijvoorbeeld niet te hoog zijn, want dan kan de printer er niet mee overweg.” Lees hier verder

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.