Student 3D-print zijn eigen beugel

Student 3D-print zijn eigen beugel

Student 3D-print zijn eigen beugel
Een Amerikaanse student is er in geslaagd om zijn scheve tanden recht te zetten dankzij zijn eigen ontworpen 3D-geprinte beugel. De 23-jarige student Amos Dudley merkte zelf op dat hij de afgelopen tijd steeds minder lachte omdat hij ongelukkig was met zijn tanden.

Hoewel Dudley vroeger als kind een uitneembare beugel droeg, moet hij toch opnieuw een beugel dragen. Doordat hij zijn uitneembare beugel niet op de juiste manier gebruikte, begonnen zijn tanden opnieuw scheef te staan. Geld voor een nieuwe beugel had de designstudent niet want een zoektocht naar een goedkope beugel liep op niets uit. Volgens Amos zou een nieuwe beugel hem rond de 8000 dollar gaan kosten.

Eigen beugel maken

Dudley besloot om zijn eigen beugel te gaan maken. Hij wist dat de onderwijsinstelling waar hij studeert, beschikt over een 3D-printer. Na veel onderzoek naar de juiste orthodontische proces, Amos begon met het maken van een mal van zijn eigen tanden gevuld met alginaat poeder en vervolgens aangevuld met vloeibare PermaStone. Ook maakte Dudley gebruik van een 3D-geprinte afdruklepel. Dudley gebruikte vervolgens een NextEngine laserscanner om de mal van zijn mond te 3D-scannen, wat goed ging dankzij het matte oppervlak van het Permastone materiaal.

Met de 3D-scan was de student instaat om zijn gebit te animeren om zijn tanden in de rechte positie te kunnen zetten. Het creëren van de animatie was ook vrij simpel zij Dudley. Hij scheidde de zichtbare kronen van de tanden van het tandvlees, en maakte vervolgens een spruitstuk model van elk van de schelpen. Daarna was het een kwestie om de juiste posities te animeren.

3D-printen beugel

verschillende aligners

Amos 3D-printte vervolgens zes verschillende aligners, elk voor een andere fase van de verplaatsing van de tanden. Hij gebruikte vervolgens de 3D-printer van de universiteit die in staat is om aligners te kunnen printen. Om de aligners daadwerkelijk te kunnen te kunnen dragen, plaatste Dudley een soort plastic bescherming om de aligners heen. Vervolgens ging Dudley beginnen met het testen van de aligners gedurende 16 weken lang. Dag en nacht droeg Amos zijn eigen 3D-geprinte beugel. En wat bleek? De tanden van Dudley begonnen langzamerhand recht te staan in zijn mond.

In plaats van 8000 dollar voor een beugel bij een orthodontist, was Dudley slechts 60(!) dollar kwijt voor zijn eigen ontworpen beugel. Wel heeft Dudley advies voor mensen: “Probeer het thuis niet na te maken”.

Tanden Amos voor en na het dragen van de beugel

Voor en na

Foto’s: Amos Dudley

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.