Studie: gevolgen 3D printen voor logistieke processen

Studie: gevolgen 3D printen voor logistieke processen

Studie: gevolgen 3D printen voor logistieke processen
Additive manufacturing, beter bekend als 3D printing, wordt wel gezien als de derde industriële revolutie. Deze technologie maakt het mogelijk producten die uit verschillende materialen en componenten bestaan laag voor laag uit één stuk te fabriceren.

De ontwikkelingen gaan razendsnel en zullen de maakindustrie ingrijpend veranderen. Maar ook transport en logistiek zullen hier de gevolgen van ondervinden. TNO deed onderzoek. 3D printing is aan een gestage opmars bezig. In een paar jaar tijd is er een miljardenmarkt ontstaan die exponentieel groeit.

Naar verwachting gaat er over goed vijf jaar tussen de vijf en de tien miljard euro in om. Verschillende industriële concerns zijn begonnen zelf onderdelen met 3D printers te maken. Er komen steeds meer startups op de markt die printers maken of als dienstverlener optreden.

Consumenten

En er zijn al duizenden consumenten die thuis een, zij het nog relatief simpele, 3D printer hebben staan waarmee ze juwelen, kleding of servies kunnen maken. “TNO is al heel vroeg in deze ontwikkeling gestapt”, vertelt Maarten Oonk, marktmanager Logistiek.

“Begin jaren negentig waren we de eerste in Nederland met een 3D printer waarmee we zijn gaan experimenteren. Veel door ons ontwikkelde techniek is nog steeds in tal van 3D printers te vinden. Samen met innovatieve mkb-bedrijven hebben we de technologie steeds verder ontwikkeld. Met de industrie werken we nu onder meer aan voedsel printen.” Lees hier verder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.