Tijmen maakt modeltreintjes met 3D-printer

Tijmen maakt modeltreintjes met 3D-printer

Tijmen maakt modeltreintjes met 3D-printer
Nog maar 18 jaar, maar nu al onmisbaar voor veel modelspoorbouwers. Utrechter Tijmen Boer zorgt voor de details, de finishing touch. Dankzij een geavanceerde 3D-printer is hij in staat om het kleinste element in een landschap, een bovenleiding of een nagebouwd treinstation te leveren.

Van 6 tot en met 8 maart is hij een van de blikvangers op On TraXS!, de modelbouwbeurs in het Spoorwegmuseum. Daar komen de beste dertig spoorbouwers uit onder meer Engeland, Frankrijk, België, Zwitserland en Italië samen om hun kunstwerken te etaleren. En daar komt ook Tijmen.

Het is een thuiswedstrijd voor de vmbo-student handel en administratie. Met zijn webshop bedient hij menig liefhebber. ,,Heel veel bouwers zijn niet handig genoeg of hebben geen geduld. Het ornament van het station Delft bijvoorbeeld is niet eens met de hand te maken, het is te klein, te gedetailleerd.” Over de kosten maken de ‘priegelende kunstenaars’ zich niet druk: ,,Ze steken er niet voor niets zoveel tijd in. Alles moet perfect.”

Daarvoor komt de 3D-printer om de hoek kijken. Aanvankelijk kwamen er vooral mislukte voorwerpen uit het apparaat, maar inmiddels heeft Tijmen de fijne kneepjes onder de knie. ,,Het afstellen van de printer is heel complex.” Trots pakt hij er een uil bij. ,,Die zorgde voor het eerste joepiemoment.”

Het enige wat de pionier nodig heeft, is een ontwerp, foto of een tekening van het te printen voorwerp. Vervolgens gaat Tijmen in zijn slaapkamer, waar het bed bijzaak is en alles in het teken staat van het 3D-werk, aan de slag. Op minutieuze wijze.

Wat volgt, lijkt op magie. In de printer (met feloranje stofkap) ontvouwt zich een proces waarbij onder invloed van licht uit de vloeibare stof resin (kunsthars, die hij koopt in Spanje) een vast product ontstaat.

De ene opdracht is bewerkelijker dan de ander. Een vriend wilde een locomotief gemaakt hebben voor het nabouwen van het emplacement van Ommen. Tien versies verder kwam er pas iets degelijks uit de printer. Monnikenwerk was het.

(bron: Het AD)
Foto: Pieter Buss

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.