Toekomst voor de 3D foodprinter in voedingsindustrie is nog lastig in te schatten

Toekomst voor de 3D foodprinter in voedingsindustrie is nog lastig in te schatten

Toekomst voor de 3D foodprinter in voedingsindustrie is nog lastig in te schatten
De meeste onderzoekers verwachten op korte termijn aanzienlijke vooruitgang te zullen boeken zowel in de ontwikkeling van printmateriaal als in het verbeteren van de vereiste hard- en software voor 3D foodprinting. Kansen liggen er vooral op het gebied van het personaliseren van de voeding, in de ontwikkeling van speciale voeding zoals lactose- of vetvrij, en in klantgerichte productie.

Hoe lang het nog duurt voor er een heel nieuwe markt zal ontstaan; die van pre-filled cartidges voor 3D foodprinters thuis en in de industrie; dat durft niemand nog te zeggen. Dat werd duidelijk tijdens de 3D Foodprinting-conferentie waar onderzoekers en ondernemers, vanuit verschillende invalshoeken hun licht over de kansen, ontwikkelingen en uitdagingen van de techniek lieten schijnen.

11 jaar

De eerste printers zagen 11 jaar geleden het levenslicht. Sindsdien is er volop geïnnoveerd. Er zijn veel prototypen gemaakt die nooit de markt bereikten. De producten die geprint werden, zagen er weliswaar fantastisch uit, maar het was allemaal suiker, dus ongezond, en smaakte niet eens goed. 3D printers die de markt wel bereikten, staan vooral bij chocolatiers en in bakkerijen; voor het maken van bijzondere bonbons. In de luxere restaurants experimenteren innovatieve chefs met vormen en smaken.

Parallel multihead printing

In bijna alle presentaties komt terug dat het erg lastig is om het printmateriaal goed te krijgen. De meeste voedingsproducten zijn opgebouwd uit meerdere componenten. Met de huidige 3D foodprinters is het nauwelijks mogelijk gelijkwaardige complexe structuren te maken. Met parallel multihead printing kan dat wel, en het zou het printproces bovendien aanzienlijk versnellen.

Kjeld van Bommel van TNO verwacht dat we over 5 jaar vaker 3D-geprint voedsel gebruiken in een restaurant. “Met een 3D-voedselprinter wordt het een stuk eenvoudiger om producten te maken die specifiek geschikt zijn voor één persoon, gepersonaliseerde voeding is in opkomst. Weer een aantal jaren later, als één printer veel verschillende producten kan verwerken, pas dan heeft 3D printen toekomst voor thuisgebruik.”

Nesli Sozer van VTT Technical Research Centre of Finland: “De productietechnieken in de voedingsindustrie zijn nu gericht op het produceren van veel producten van één type. Het is niet eenvoudig om snel te switchen van het ene recept naar het andere. De 3D foodprinter brengt efficiency in de nieuwe massaproductie. Energierepen worden straks afgestemd op persoonlijke profielen. En we gaan heel nieuwe mondgevoel-ervaringen creëren. Maar dat zijn nog toekomstdromen.”

Zie voor het volledige artikel de site van Voedingsindustrie.

bron: Voedingsindustrie, september 2017

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.