Met laboratorium voor 3D-printen in beton jaagt TU/e nieuwe ontwikkelingen aan

TU Eindhoven neemt 3D-betonprinter in gebruik

TU Eindhoven neemt 3D-betonprinter in gebruik
De Technische Universiteit Eindhoven experimenteert op dit moment aan de 3D-printer waarmee geprint kan worden met beton. De universiteit is hiermee de derde in de wereld die experimenteert met het 3D-printen van beton na Amerika (Contour Crafting) en China (WinSun en ZhuoDa Group).

De Technische Universiteit van Eindhoven wil uiteindelijk ook met hun 3D-printer in de toekomst huizen gaan printen. Als dat een succes gaat worden, zullen meerdere objecten worden geprint. Denk hierbij aan viaducten en andere betonnen bouwwerken.

De betonprinter lijkt een beetje op een bovenloop-hijskraan uit een industriehal, met in plaats van een hijskabel, een op een neer beweegbare en draaibare printkop voor beton. Daaraan zit, via een slang, een betonmeng- en pompinstallatie. Het geheel is computergestuurd.

De universiteit heeft niet zelf de 3D-printer gebouwd. Dit is gedaan door een Nederlands bedrijf. Goedkoop is de beton 3D-printer niet. De 3D-printer kost rond de 100.000 euro.

Als de betonprinter zijn intrede doet zijn de betonvlechters verleden tijd. Voor de verstevigingen van het geprinte beton wordt gebruik gemaakt van stalen vezels, vezels van kunststof of van een mix van kunststof en biologisch materiaal zoals hennep.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.