Tweedejaars studenten bouwen turbines met 3D-printer

Tweedejaars studenten bouwen turbines met 3D-printer

Tweedejaars studenten bouwen turbines met 3D-printer
Tweedejaars werktuigbouwkunde kregen een opdracht van een fictief energiebedrijf dat kleinschalig elektriciteit wil opwekken. De studenten bouwden Laval-turbines, motoren aangedreven door lucht, en demonstreerden hun turbines voor de potentiële klanten.

De tweedejaars werktuigbouwkunde, die voor de leerlijn energietechniek hebben gekozen, begaven zich dit semester op onontgonnen terrein. Ja, de opdracht van het fictieve energiebedrijf was helder: kleinschalig en lokaal elektriciteit opwekken door middel van de zogenoemde Laval-turbine.

Maar verder moesten de studenten het zelf uitvogelen, van het ontwerp tot het bouwen en het testen. Gebruikelijke productiemethodes zouden veel te duur en bewerkelijk zijn geweest. Daarom maakten ze voor het produceren van de onderdelen gebruik van 3D-printen.

Een heuse wedstrijd vormde afgelopen vrijdag in het Technopark van Academieplein het slotstuk van het project. Twee van de negen groepen vielen in de prijzen: het groepje waarvan de turbine simpelweg het meeste vermogen leverde én het groepje dat zijn product het best wist te verkopen aan de deskundige jury. Lees hier verder

Foto ter illustratie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.