Ultimaker schetst de toekomst van desktop 3D-printing

Ultimaker schetst de toekomst van desktop 3D-printing

Ultimaker schetst de toekomst van desktop 3D-printing
De 3D-printing sector wordt volwassen nu steeds meer bedrijven een goede reden hebben om de technologie te gebruiken. bedrijven zien in hoe 3D-printing de organisatie kan transformeren. Jos Burger, de CEO van Ultimaker legt uit dat 3D-printing tot voor kort vooral gericht was op prototyping en het maken van initiële mock-ups, maar dat het nu een alternatieve manier is geworden voor het produceren van tools en zelfs voor het op maat produceren van producten voor de eindgebruiker.

Omdat Ultimaker in direct contact staat met belangrijke merken in het onderwijs, de auto-industrie en technologiemerken, zoals Airbus, Google, Apple, MiT en Tesla, kan het bedrijf inzicht verkrijgen in hoe hun printers worden gebruikt en kunnen ze voorspellen hoe de sector de toekomst gaat veranderen.

Ultimaker, de toonaangevende open source 3D-printing fabrikant, geeft vandaag een diepte-interview met CEO Burger vrij, waarin hij ingaat op de toekomst van desktop 3D-printing. In het interview, dat ook de rol van Ultimaker in de evolutie van 3D-printing schetst, licht Berger een aantal belangrijke veranderingen in de sector toe en gaat hij in op hoe het bedrijf aan de toenemende vraag tegemoet wil gaan komen. Berger: “We zien dat de reikwijdte van de desktop 3D-printers enorm verbreed is en dat ze voor de meeste toepassingen dezelfde hoge kwaliteit resultaten kunnen leveren als industriële 3D-printers, maar dan tegen een fractie van de kosten.”

Materiaal en softwareontwikkeling

De 3D-printing sector maakt ook een aanzienlijke uitbreiding mee op het gebied van materiaalkeuze en softwareontwikkeling. “Waar we voorheen alleen de beschikking hadden over PLA en ABS, groeit het aantal beschikbare 3D-printing vezels snel,” zegt Berger. Ultimaker biedt nu een diversiteit aan industriële kunststoffen, waaronder nylon, CPE+, PC en TPU 95A – waardoor gebruikers een nog bredere reeks aan printresultaten kunnen realiseren.

Ook de ontwikkeling van software heeft de manier waarop mensen 3D-printers gebruiken verandert. Apps bieden nog meer ruimte voor creativiteit en het aanleggen van een netwerk van printers in een printerparkopstelling, kan voor nog meer output zorgen. De verbeterde software biedt volgens Berger onder meer 3D-printen op afstand, een hogere uptime van de machines, betere productplanning en uiteindelijk een betrouwbaarder en voorspelbaarder productieproces.

De grote aantrekkingskracht van 3D-printing

In het interview bespreekt Burger de aantrekkingskracht van 3D-printing en waarom deze technologie steeds breder wordt ingezet door bedrijven. Hoewel het een nog relatief nieuwe ‘tool’ is voor de meeste ondernemingen is het volgens Berger voor veel gevestigde bedrijven “een kans om een stap op de concurrentie voor te lopen.”

Hij bespreekt ook de manier waarop 3d-printing technologie na verloop van tijd integreert met bedrijven: “Ze investeren aanvankelijk in een paar 3D-printers en na verloop van tijd worden deze machines een integraal onderdeel van de belangrijkste workflow van het bedrijf, door de productie van op maat gemaakte onderdelen voor de eindgebruiker en goederen voor productielijnen mogelijk te maken op een bijzonder kosten- en tijd-effectieve manier. Hij benadrukt echter dat de technologie niet alleen voor gevestigde bedrijven bedoeld is, maar ook waardevol kan blijken voor startups en ondernemers. 3D-printing stelt hen in staat om het potentieel van een nieuw product te testen tegen een zo laag mogelijk financieel risico.

Veranderende vraag

Momenteel hebben ‘betrouwbaarheid en consistentie’ prioriteit voor bedrijven die 3D-printers gebruiken. Daarnaast beginnen bedrijven steeds meer belang te hechten aan “kracht, duurzaamheid, of een goed oppervlakteafwerking, afhankelijk van waar het eindproduct voor gebruikt gaat worden.” Ook aanpassingsvermogen wordt steeds belangrijker – bedrijven zijn op zoek naar 3D-printers die zich kunnen aanpassen aan hun behoeften. Ook de klantbehoeften zijn aan verandering onderhevig. Volgens Berger zal de focus in de toekomst vooral liggen op “prototyping, tooling en productie van kleine hoeveelheden”. Dat is vanwege de lagere kosten en de flexibiliteit van de nieuwe technologie. De productiesnelheid maakt het proces bovendien efficiënter.

“Het mooie aan 3D-printing is dat het heel veelzijdig is en zoveel verschillende mogelijkheden biedt,” zegt Berger. “Het kan tegenwoordig worden geïntegreerd met andere systemen (zoals ERP en PDM), wat de workflow van een heel bedrijf kan verbeteren.”

Ultimakers groeiende success

Berger is optimistisch gestemd over de toekomst van zijn bedrijf en benadrukt dat Ultimaker al een “wereldwijd distributie- en reseller-netwerk heeft, waarmee we onze belangrijkste afzetmarkten bedienen.” Hij gelooft dat hun open aanpak, gecombineerd met hun oorspronkelijke filosofie, ze in staat heeft gesteld om aanzienlijk te groeien in de opkomende markt. Door goed in gaten te houden waar de markt naartoe beweegt en het bijslijpen en perfectioneren van de eigen praktijk, denkt hij dat Ultimaker succesvol zal blijven. “Je moet je klanten van een complete oplossing voorzien, inclusief een breder scala aan materialen en software en de juiste mate van ondersteuning en dienstverlening,” stelt hij.

De open-source community is ander uniek aspect van het bedrijf; het biedt niet alleen onmisbare feedback en inspiratie, maar faciliteert ook betere samenwerking en verdere innovatie.

Ultimaker over vijf jaar

In het interview wordt Berger ook gevraagd naar waar hij zijn bedrijf over vijf jaar ziet. Hij stelt dat Ultimaker klaar is om te groeien, maar verzekert ons ervan dat het bedrijf nooit de focus op de eigen identiteit zal verliezen en ook niet op wat belangrijk is voor de klanten.

Daarnaast stelt hij dat het bedrijf voortdurend op zoek is naar nieuwe partners en kansen om samen te werken en dat het niet alleen gericht is op interne vooruitgang, maar ook op het bijdragen aan de vooruitgang van de gehele sector. “We blijven nieuwe, relevante machines uitbrengen wanneer dat waarde toevoegt, zolang dat aan de behoeften van onze klanten tegemoetkomt. Zonder al te specifiek te worden, maken we het zeker tot onze prioriteit om onze klanten in staat te stellen veel complexere producten te printen in de toekomst.”

Zoals Berger benadrukt, kunnen bedrijven door het omarmen van 3D-printing verder gaan dan prototyping en de technologie gebruiken voor het stroomlijnen van de productie en het realiseren van meer efficiëntie in fabricage.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.