Vrouw blijft haar zicht behouden dankzij 3D-printen

Vrouw blijft haar zicht behouden dankzij 3D-printen

Vrouw blijft haar zicht behouden dankzij 3D-printen
Hoewel het 3D-printen in de medische wereld nog in een beginfase zit, zijn er al tal van mensen die hun leven zagen veranderen dankzij de toepassingen van het 3D-printen op medische gebied. Dit geldt ook voor Pamela Shavaun Scott – een psychotherapeut – die haar zicht behoud dankzij 3D-printen.

Het begon allemaal in de zomer van 2013. Pamela Shavaun Scott had last van hoofdpijn die constant aanwezig was. Elke dag had de vrouw last van ontzettende hoofdpijn en in december van dat jaar kwam aan het licht waar dat aan lag. De vrouw bleek een hersentumor in haar hoofd te hebben zitten.

De artsen constateerden na het bestuderen van de MRI-scan, dat de vrouw een goedaardige meningeoom achter haar linkeroog had zitten. De artsen waren niet bezorgd over de tumor van de vrouw. Na drie maanden werd er opnieuw een MRI-scan gemaakt bij Scott. De doktoren begonnen zich nu wel zorgen om de tumor. Deze bleek namelijk een paar centimeter te zijn gegroeid, wat er op kan duiden dat het om een kwaadaardige tumor gaat.

De man van Scott – Michael Balzer – vroeg bij het ziekenhuis de gemaakte bestanden op van zijn vrouw. Blazer heeft enige ervaring met 3D-technologie en hij gebruikte de beschikbare scan resultaten om een 3D-model te maken van de schedel van zijn vrouw, zodat hij kon zien hoe de tumor eruit zag. En wat bleek? De tumor was helmaal niet gegroeid. Sterker nog, de tumor was even groot als op de MRI-scan van drie maanden daarvoor. De radioloog had de scan vanuit een andere hoek genomen.

Goed nieuws voor het echtpaar, maar de kanker zat er nog steeds. Blazer nam hierop de volgende stap, door het 3D-model van de schedel te gaan 3D-printen. Dit zorgde ervoor dat je de tumor kon zien achter het oog in het 3D-model. Met behulp van 3D-printtechnologie was Balzer in staat dit te doen. Balzer toonde vervolgens het 3D-geprinte model aan de chirurgen. De chirurgen ontdekten dat de tumor kon worden verwijdert met een speciale techniek.

Aan deze techniek zaten enkele risico’s. De patiënt kan zijn of haar gezichtsvermogen, reuk, gevoel, of zelfs smaak verliezen. Dankzij de hulp van een neurochirurg, waren ze in staat een nieuw soort procedure toe te passen om de tumor te verwijderen. Dankzij het 3D-model, konden de chirurgen de operatie met succes uitvoeren.

De chirurgen kwamen tijdens de operatie er achter dat de meningeoom om haar oogzenuw was gewikkeld. Als Scott de operatie niet had ondergaan, dan was ze binnen een half jaar blind geworden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.