'We focussen ons met 3D-printen van voedsel op de verkeerde zaken'

‘We focussen ons met 3D-printen van voedsel op de verkeerde zaken’

'We focussen ons met <strong>3D-printen van voedsel op de verkeerde zaken'
Het 3D-printen van voedsel is hot. Zo is het mogelijk om chocolade in de gekste vormen te printen en maakt de techniek het mogelijk om op maat gemaakte gerechten voor ouderen te produceren. Echter: we focussen ons op de verkeerde zaken, zegt food designer Chloé Rutzerveld.

Er zijn tientallen projecten die zich momenteel bezighouden met het 3D-printen van voedsel zoals pillen en voedsel voor ouderen. Normaal gesproken wordt het voedsel voor ouderen vaak geprakt, zodat het gemakkelijk te eten is. Dat ziet er natuurlijk niet altijd even lekker uit, vandaar dat het met extra vitaminen in een nieuw vormpje wordt gegoten.

Het klinkt heel lovenswaardig, maar Rutzerveld ziet de revolutie in een iets ander daglicht. “Het onlogische vind ik dat ze een apparaat gebruiken om het weer in laagjes op te bouwen in plaats van een malletje. Het enige nuttige waarvoor technologie zeker gebruikt kan worden in het geval van de ouderen, is de persoonsgebonden toevoegingen van mineralen en vitaminen. Het zal veel geld en tijd besparen als een apparaat dit doet in plaats van de zusters. Maar vervolgens hoeft het inderdaad niet door een spuitje gespoten te worden, toch?”

Huidige methode vernietigt vitaminen

Om 3D te printen worden bestaande producten eerst gekookt, gedroogd en verpulverd. Een groot gedeelte van de mineralen en vitaminen blijft daardoor niet in tact, vertelt ze. Lees hier verder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.