Werkende muizeneierstokken met 3D-printer gemaakt, op termijn wellicht ook voor mensen

Werkende muizeneierstokken met 3D-printer gemaakt, op termijn wellicht ook voor mensen

Werkende muizeneierstokken met 3D-printer gemaakt, op termijn wellicht ook voor mensen

De muizenjongen dragen een gen voor fluorescentie bij zich. Dit bewijst dat ze voortkomen uit bevruchte eicellen uit de eierstokprothese. © Northwestern University

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd een werkende muizeneierstok te maken met behulp van een 3D-printer. Op termijn hopen ze dit ook voor mensen te kunnen doen. Vrouwen kampen na een chemokuur vaak met verminderde vruchtbaarheid. De chemicaliën kunnen de eierstokken aantasten, waardoor er geen eitjes meer vrijkomen.

Beschadiging van de eierstokken kan er bovendien toe leiden dat de overgang veel te vroeg begint. Voor hen wordt het misschien ooit mogelijk met behulp van een 3D-printer nieuwe eierstokken te maken en te implanteren.

Gelatine

Bij muizen is het al mogelijk, bewezen wetenschappers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine en de McCormick School of Engineering. Met een soort gelatine printten ze een bolvormige mal van ongeveer twee milimeter doorsnede met een kippengaasachtige structuur. Daarin stopten ze enkele tientallen muizenfollikels, ronde bolletjes met daarin een eicel.

De follikels hechtten zich aan de mal, waarna ondersteunende cellen uit de follikels zich langzaam over de hele mal verspreidden. Na vier dagen plaatsten de onderzoekers de eierstokprothese in een moedermuis waarvan de eierstokken eerder waren verwijderd. Vervolgens vonden er eisprongen plaats en de muis werd zwanger, zij het van een kleiner aantal pups dan normaal. De melkproductie kwam op gang en de pups bleken zelf ook vruchtbaar te zijn. Lees verder op de website van de Volkskrant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.