Wetenschappers 3D-printen goud en koper

Wetenschappers 3D-printen goud en koper

Wetenschappers 3D-printen goud en koper
Wetenschappers van de Universiteit Twente onthullen in het wetenschappelijke blad Advanced Materials dat zij erin zijn geslaagd om goud en koper te 3D-printen. Dit biedt mogelijkheden voor nieuwe onderdelen en apparaten.

3D-printers worden steeds vaker gebruikt om onderdelen en apparaten te maken. Vaak worden er plastics ingezet, omdat plastics makkelijk te smelten zijn. Het voordeel van metalen is dat ze een stuk steviger zijn en daarnaast goed warmte en elektriciteit geleiden. Als 3D-printers metalen kunnen printen, dan kunnen nieuwe apparaten – zoals kleine koelers of verbindingen tussen gestapelde chips in smartphones – eindelijk gerealiseerd worden met een 3D-printer. “Vooral voor kleine resoluties van 100 nanometer tot 10 micrometer bestonden er nog geen goede oplossingen voor het printen van metaal”, zegt UT-onderzoeker Claas Willem Visser.

De Twentse onderzoekers hebben het grootste probleem van metalen, namelijk het hoge smeltpunt, getackeld. Ook kunnen de piepkleine goud- en koperdruppels gecontroleerd geplaatst worden. “Het is ons nu gelukt met een laser koper en goud te smelten tot micro-druppels en deze gecontroleerd neer te leggen”, vervolgt Visser. Lees hier verder

Foto ter illustratie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.