Wetenschappers 3D-printen met succes levende bloedvaten

Wetenschappers 3D-printen met succes levende bloedvaten

Wetenschappers 3D-printen met succes levende bloedvaten
Bloedvaten die dankzij 3D-printen zijn gemaakt klinkt als sciencefiction. Toch is het wetenschappers van het Lawrence Livermore gelukt gelukt “levende” bloedvaten te printen die zich gedragen zoals echte bloedvaten dat ook doen. Het onderzoeksteam gebruikte voor het printen een speciale 3D-bioprinter.

3D-bioprinters zijn vergelijkbaar met de conventionele 3D-printers alleen wordt er met de 3D-bioprinter gebruik gemaakt van”bio-inkt:” Fundamentele structurele bouwstenen die compatibel zijn met het menselijk lichaam.

Om daadwerkelijk bloedvaten te kunnen 3D-printen gebruikte het onderzoeksteam, onder leiding van engineer Monica Moya, biomateriaal in combinatie met levende cellen. De onderzoekers printte een basisweefsel met levende cellen erin om er vervolgens buisjes op te printen waar naar verloop van tijd cellen op konden groeien.

De aderen die uit de 3D-printer kwamen leveren dezelfde voedingsstoffen op als de aderen in het menselijk lichaam dat doen. Het nadeel van de 3D-geprinte aderen is dat deze aderen qua structuur niet veel lijken om de aderen in het menselijk lichaam. De onderzoekers zijn nu bezig om de aderen zo te ontwikkelen dat ze vergelijkbaar zijn met die in het menselijk lichaam en dat ze daarmee beschikbaar zijn voor bijvoorbeeld transplantatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.