Wetenschappers vinden methode voor 3D-printen hoogwaardig aluminium

Wetenschappers vinden methode voor 3D-printen hoogwaardig aluminium

Wetenschappers vinden methode voor 3D-printen hoogwaardig aluminium
Onderzoekers hebben een methode ontwikkeld waarmee het mogelijk is om hoogwaardige metalen legeringen zoals aluminium te 3D-printen. Hierdoor kunnen deze materialen, vaak gebruikt voor zware industriële onderdelen, sneller en voordeliger dan ooit geproduceerd worden.

Het is lang zo geweest dat op metaal gebaseerde productie moeilijk en kostbaar was. Hoogwaardige, sterke aluminium legeringen zijn moeilijke materialen om mee te werken in de additieve productie. De onderzoekers van het bedrijf HRL Laboratories (gevestigd in Malibu) hebben een nieuwe methode bedacht waardoor het mogelijk is om dit materiaal snel 3D te printen. Daarnaast kan door de methode ook materiaal gelast worden dat voorheen onlasbaar was.

Nucleatie

‘We gebruiken een 70 jaar oude nucleatie-theorie om een 100 jaar oud probleem op te lossen met een machine uit de 21e eeuw’, zegt Hunger Martin, engineer bij HRL’s ‘Sensors and Materials Laboratory’ in een persbericht. De HRL-wetenschappers noemen de methode nanofunctionalisering, waarbij nanofunctionele poeders in een 3D-printer worden gedaan.

Dit wordt aangebracht in dunne lagen die worden verhit door een laser om het in een driedimensionaal object te laten stollen. Tijdens het smelten en stollen, scheuren de structuren die op deze manier worden geproduceerd niet en zijn ze in staat om hun volledige legeringssterkte te behouden. Dit is te danken aan de nano-onderdeeltjes die als een soort nucelatieplaatsen fungeren voor de beoogde legeringsmicrostructuur. Lees het hele artikel op de website van Maakindustrie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.