Wie bepaalt de toekomst van 3D-printen en plastic?

Wie bepaalt de toekomst van 3D-printen en plastic?

Wie bepaalt de toekomst van 3D-printen en plastic?
Met ‘Plastic, Promises of a Home-made Future’ presenteert het Nieuwe Instituut in Rotterdam een kritisch programma over plastic en 3D-printing. De tentoonstelling is van 16 januari t/m 6 april 2015 te zien. 3D-printing wordt gezien als dé belofte van de Do It Yourself-cultuur. Plastic, een materiaal dat tot dusver vooral industrieel werd verwerkt, wordt daarmee toepasbaar voor individuen en bottom-up initiatieven. Het is echter de vraag of deze democratische belofte werkelijkheid wordt.

De kans bestaat dat technologie en materiaal in handen blijven van industriële monopolies. Met Plastic, Promises of a Home-made Future belicht Het Nieuwe Instituut de perspectieven van commerciële, politieke en artistieke spelers.

De tentoonstelling krijgt de vorm van een 3D-documentaire, waarin de bezoeker door middel van video’s en objecten leert over de betekenis en geschiedenis van plastic. Ooit het materiaal van de vooruitgang, tegenwoordig vooral symbool voor toenemende mileuvervuiling en blinde consumptiedrang. Met de komst van 3D-printtechniek en recyclingmogelijkheden transformeert het controversiële materiaal echter ook tot een ecologische belofte. Plastic, Promises of a Home-made Future laat zien hoe een ingrijpende materiaalinnovatie al een eeuw lang de fantasie over de toekomst aanjaagt, maar ook doemscenario’s blijft oproepen.

In de aanloop tot de opening en tijdens de tentoonstelling organiseert Het Nieuwe Instituut een serie lezingen. Tijdens de introductieavond Hello Plastic op 23 oktober 2014 sprak o.a. Susan Freinkel (auteur van het boek Plastic: A Toxic Love Story).

Het Nieuwe Instituut

De huidige tijd wordt gekenmerkt door radicale technologische, economische, culturele en sociale veranderingen. Het Nieuwe Instituut wil, op een genetwerkte wijze met onder meer architecten, ontwerpers, kunstenaars, makers en ondernemers, kennisinstellingen en culturele organisaties, deze snel veranderende wereld in kaart brengen, zichtbaar maken, ter discussie stellen en delen.

(bron: www.engineersonline.nl)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.