Will.i.am: Uiteindelijk kunnen we mensen 3D-printen

Will.i.am: ‘Uiteindelijk kunnen we mensen 3D-printen’

Will.i.am: Uiteindelijk kunnen we mensen 3D-printen
Will.i.am (William James Adams Jr.) heeft volgens velen een gewaagde uitspraak gedaan. De Amerikaanse rapper, zanger, danser, en tevens chief creative officer bij 3D Systems, beweert namelijk dat er in de toekomst 3D-printers in staat zullen zijn om mensen te kunnen 3D-printen(!).

Wie de afgelopen jaren het 3D-printen heeft gevolgd, weet dat deze technologie behoorlijk door aan het ontwikkelen is en dat ook zal blijven doen. Volgens Will.i.am zullen we de komende decennia meer vooruitgang boeken in de technologie, dan de afgelopen 30 jaar bij elkaar. Deze versnelde tempo van de ontwikkeling in de technologie zal uiteindelijk leiden tot een wereld die de meeste van ons vreemd zal voorkomen.

3D-printen is op dit moment één van de snelst, groeiende technologieën. Enkele jaren geleden wist haast niemand van het bestaan van 3D-printen. Tegenwoordig is het 3D-printen niet meer weg te denken en zijn er steeds meer bedrijven en particulieren die gebruik maken van deze technologie.

Denk eens in dat je de komende decennia organen zou kunnen printen voor transplantatie of het 3D-printen van een compleet vliegtuig of auto? Of waarom geen levende organismen? Ja, inderdaad, levende organismen.

In de nabije toekomst zullen we instaat zijn om levende organismen te 3D-printen. Althans, dat is wat Will.i.am beweert. In een interview met Dezeen zij Will.i.am dat dit mogelijk zal worden. Hij deed dat op de vraag hoe hij de toekomst van het 3D-printen zal verwachten.

Will.i.am zij tegenover Dezeen: “Ik ga jullie iets controversieels zeggen: 3D-printer zullen in de toekomst mensen kunnen printen. Dat is eng. Ik ben het er niet mee eens, ik zeg alleen wat gebaseerd is op de feiten en op de groei van deze technologie”.

“Je kan nu tegenwoordig van alles printen met 3D-printers! We zijn al in staat om met plastic te printen, printen met aluminium is al mogelijk, we kunnen printen met staal, we zijn in staat om chocolade te printen en zelfs vlees en leer”. “Als je een lever of een nier kunt printen… waarom dan geen mens?” Met meerdere 3D-printers tegelijkertijd moet dit lukken.

Er zullen enkele hobbels in de nabije toekomst genomen moeten worden om daadwerkelijk een mens te 3D-printen. Maar de komende tien tot twintig jaar zullen we in staat zijn om elk menselijk lichaamsdeel kunnen printen met het gebruik van zogenoemde bio-inkt. Maar niet alles zal geprint kunnen worden. Zo zal het moeilijk worden om ogen van mensen te kunnen printen evenals het printen van de hersenen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.