Zwitserse Garde krijgen hoed uit de 3D-printer

Zwitserse Garde krijgen hoed uit de 3D-printer

Zwitserse Garde krijgen hoed uit de 3D-printer

Commandant van de Zwitserse Garde Christoph Graf (R) en de initiatiefnemer van het project Peter Portmann. Foto: AFP

De beroemde Zwitserse Garde van het Vaticaan gaat met de tijd mee. De garde krijgt namelijk nieuwe hoed uit de 3D-printer. De hoeden, ontwikkeld door de Zwitserse ingenieur Peter Portmann, hebben een prijskaartje van tussen de € 800 en € 900 per stuk – ongeveer de helft van de prijs van de bestaande versie.

Een prototype van de nieuwe hoed werd onthuld tijdens de beëdiging van 32 nieuwe rekruten voor de elite-eenheid afgelopen zondag. De 500 jaar oude pauselijke garde zegt dat de 3D-geprinte hoeden zowel goedkoper als veel comfortabeler zijn om te dragen gedurende lange periodes dan de huidige metalen hoofddeksels.

Sponsoren

Voor de Zwitserse Garde zijn inmiddels 40 hoeden geproduceerd. Het geld waarmee de hoeden zijn betaald komen van sponsoren. Binnenkort hopen ze op nog eens 60 nieuwe helmen. De nieuwe hoeden zou deel uitmaken van het beroemde blauwe, rode, oranje en gele gala-uniform van de Zwitserse garde, gemaakt in het begin van de 20e eeuw. Ze zouden alleen worden gebruikt voor ceremoniële gelegenheden en dienen geen defensief doel.

Bij andere gelegenheden, zoals het nachtwachttpersoneel, dragen leden van de Zwitserse Garde veel eenvoudigere uniformen met daarop baretten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.